Cheesecake s bijelom čokoladom i pistacijama

Cheesecake s bijelom čokoladom i pistacijama

ZA PODLOGU:
180 g integralnog keksa McVitie’s Digestive
100 g maslaca

ZA KREMU:
500 g krem sira
120 g šećera u prahu
200 ml svježeg vrhnja
10 g ribljeg tutkala
1 limun (po želji)
1 mahuna vanilije

ZA PRELJEV:
125 ml svježeg vrhnja
150 g bijele čokolade
150 g šećera
150 g oljuštene pistacije
2 žličice soka od limuna

 

  1. Izmrvite integralne kekse McVitie’s Digestive u zdjeli i dodajte otopljeni maslac. Miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Obložite okrugli kalup za torte promjera 22 cm papirom za pečenje i po rubovima i sipajte smjesu u kalup pa ju dobro utisnite stražnjom stranom kašike.  Odložite podlogu u hladnjak 30 minuta (ili 15 minuta u zamrzivač).
  2. Mikserom tucite krem sir sa 50 g šećera u prahu i sjemenkama mahune vanilije dok ne dobijete meku i glatku smjesu.  U zdjelu stavite riblje tutkalo, dodajte hladnu vodu i ostavite da omekša 10 minuta. Zagrijte 50 ml vrhnja, dodajte dobro ocijeđenu želatinu i miješajte dok se smjesa ne ohladi, zatim dodajte kremu od sira. Posebno, istucite 150 ml vrhnja s preostalih 70 g šećera u prahu. Kada je vrhnje spremno, lagano dodajte kremu od sira. Sipajte dobivenu kremu na podlogu, poravnajte je stražnjom stranom žlice i odložite cheesecake u hladnjak najmanje 4-6 sati.
  3. Zagrijte 125 ml vrhnja i sipajte u zdjelu gdje trebate dodati bijelu čokoladu izrezanu na komadiće. Miješajte dok čokolada ne postane sjajna krema i nanesite jedan sloj na tortu. Ponovo odložite cheesecake u hladnjak 4 ili 5 sati.
  4. Na tihoj vatri otopite šećer sa sokom od limuna, dodajte pistacije i karamelizirajte smjesu. Nanesite dobiveni karamel na sloj masnog papira za pečenje, stavite drugi list preko smjese i stanjite istu pomoću oklagije. Kada se karamel ohladi, izlomite ga u komade željene veličine (na primjer u komadiće) i ukrasite cheescake po želji.