Jogurt pločice sa šumskim voćem

Jogurt pločice sa šumskim voćem

ZA PODLOGU:
50 g keksa McVitie’s Avena Choc Chip
500 g grčkog jogurta
15 g livadnog meda
300 g tekućeg svježeg vrhnja
10 g želatina u listićima
30 g šećera u prahu
½ mahune vanilije

ZA KREMU:
90 g borovnice
20 g šećera u prahu
55 g jagoda
10 g vode
90 g malina

ZA DEKORACIJU:
maline, metvica, borovnice i jagode po potrebi

 

  1. U zdjelu odvojite malo borovnica i malina koje ćete koristiti za završnu dekoraciju. Narežite jagode na komade i stavite ih u lončić s preostalim borovnicama i malinama, šećerom i vodom. Kuhajte oko 6 minuta dok se preljev ne zgusne.
  2. Omekšajte listove želatine u hladnoj vodi oko 5 minuta, a u međuvremenu zagrijte 50 g vrhnja sve dok ne počne vriti. Ugasite vatru, pričekajte 1 minutu, a zatim dodajte dobro iscijeđenu želatinu i miješajte žlicom dok se potpuno ne otopi, pa ostavite da se ohladi.
  3. U zdjelu sipajte jogurt, dodajte sjemenke mahune vanilije i med i pomiješajte, zatim dodajte vrhnje sa želatinom i dobro promiješajte lopaticom.
  4. Istucite ostalih 250 g svježeg vrhnja zajedno sa šećerom u prahu i sjedinite sa smjesom od jogurta malo po malo dok miješate odozdo nagore. Kada pripremi smjesu, sipajte pola smjese u kalup za plumcake 20×11,5 cm, koji ste prethodno obložili kuhinjskom folijom i dodajte malo preljeva, po sredini, ostavite prostor od oko 1,5 cm od rubova. Pokrijte preostalom kremom i poravnajte površinu.
  5. Krupno izlomite kekse McVitie’s Avena Choc Chip i pokrijte podlogu pločice tako što ćete izlomljene kekse staviti na kremu. Lagano pritisnite rukama da dobro prionu i odložite u hladnjak najmanje 3 sata da se stvrdne. Stavite tanjur za posluživanje na pločicu i prevrnite: kada se pločica ohladi bit će čvrsta i lako će se odvojiti od kalupa. Na kraju ukrasite prethodno spravljenim preljevom, borovnicom, malinama i listićima metvice.