Mini Cheesecake s jagodama u staklenci

Mini Cheesecake s jagodama u staklenci

ZA PODLOGU:
100 g integralnog keksa McVitie’s Digestive
65 g maslaca

ZA KREMU:
250 g običnog jogurta
7 g želatina u listićima
150 g jagoda
70 g tekućeg svježeg vrhnja
½ mahune vanilije
35 g punomasnog mlijeka
30 g šećera u prahu

ZA PRELJEV:
100 g jagoda
sok od ½ limuna
100 g šećera u prahu
10 g kukuruznog škroba (maizena)

ZA DEKORACIJU:
metvica, borovnica, malina po potrebi

 

  1. Sitno izmrvite integralne McVitie’s Digestive kekse, dodajte ih rastopljenom maslacu i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Stavite kekse u staklenke i napravite iznimno kompaktan sloj na dnu uz pomoć stražnje strane žličice. Zatvorite staklenke i stavite ih na 30 minuta u hladnjak.
  2. Potopite listiće želatine u hladnu vodu i pričekajte da omekšaju. Zagrijte mlijeko u lončiću, a zatim dodajte dobro iscijeđenu želatinu i miješajte dok se ne otopi. Ostavite da se ohladi, a za to vrijeme izvadite sjemenke iz mahune vanilije. Istucite vrhnje i dodajte šećer u prahu, pa zatim sjemenke vanilije; miješate sve dok ne dobijete meku kremu (vrhnje ne treba istući u snijeg). U posudu sipajte jogurt i dodajte mlako mlijeko, miješajte sve dok se smjesa ne sjedini; dodajte polu istučeno vrhnje i lagano pomiješajte.
  3. Izvadite staklenke iz hladnjaka; izrežite jagode na kriške debljine oko 5 mm i stavite ih u staklenke u okomiti položaj, blago ih stisnite uz staklo (na način da ih krema koju ćete dodati ne pokrije i da se mogu vidjeti kroz staklo izvana). Sipajte kremu u staklenke, pa zatim zatvorite staklenke i stavite ih u hladnjak najmanje 2 sata.
  4. Priprema preljeva: izrežite jagode na komadiće, stavite ih u tavu koja se ne lijepi zajedno sa kukuruznim škrobom, sokom od limuna i šećerom u prahu. Pomiješajte i ostavite da se kuha 10 minuta na tihoj vatri. Kada pripremite jagode, prosijte ih u zdjeli i ostavite da se ohlade. Zatim sipajte preljev u staklenke i ukrasite šumskim voćem, lepezasto izrezanom jagodom i nekoliko listića metvice. Ovako pripremljene staklenke možete konzumirati odmah ili ih ponovo odložiti u hladnjak i kasnije konzumirati.