New York Cheesecake

New York Cheesecake

ZA PODLOGU:
240 g keksa McVitie’s Digestive Original
110 g maslaca

ZA KREMU:
500 g krem sira
25 g kukuruznog škroba (maizena)
sok od ½ limuna
100 g tekućeg svježeg vrhnja
1 jaje
½ mahune vanilije
65 g šećera
1 žumanjak

ZA PRELJEV:
100 g kiselog vrhnja
½ mahune vanilije
šumsko voće po potrebi
metvica po potrebi

 

  1. Obložite okrugli kalup za torte promjera 22 cm papirom za pečenje.  Otopite maslac i zagrijte ga. Stavite kekse McVitie’s Digestive Original u blender i blendajte sve dok se ne pretvore u prah. Stavite u zdjelu kekse i maslac i miješajte dok se ne sjedine. Sipajte smjesu u kalup, dobro utisnite sredinu i rubove stražnjom stranom žlice. Odložite u hladnjak 30 minuta (ili 15 minuta u zamrzivač).
  2. Stavite u zdjelu jaje, žumanjak i šećer i istucite sve pjenjačom dok ne dobijete kremastu smjesu. Izvadite sjemenke iz polovice mahune vanilije (ostavite sa strane preostali dio) i sjedinite ih s kremom, malo po malo dodajite krem sir dok i stalno miješajte pjenjačom. Kada umiješate sir, dodajte sok od limuna i kukuruzni škrob. Sjedinite i vrhnje i lagano pomiješate kremu. Izvadite pologu iz hladnjaka i sipajte kremu. Pecite u zagrijanoj statičkoj pećnici na 160° 60 minuta, a zatim još 20 minuta na 170°. Nakon pečenja, ostavite cheesecake da se ohladi u ugašenoj pećnici s otvorenim vratima.
  3. Dok čekate da se cheesecake ohladi, pripremite preljev. U zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje sa sjemenkama polovice mahune vanilije koju ste ostavili sa strane i sve pomiješajte lopaticom. Sipajte preljev na cheesecake i ravnomjerno ga rasporedite, pa stavite u hladnjak da odstoji 2 sata.
  4. Nakon što odstoji, izvadite cheesecake iz hladnjaka i ukrasite šumskim voćem i listićima metvice.